Revolutia 5G se apropie. Iata ce trebuie sa stii!

Urmatoarea generatie de tehnologii wireless, cunoscuta sub numele de 5G, este chiar la colt. Si promite sa ne schimbe viata pentru totdeauna. Cel putin, asta spune industria fara fir. Chiar doreste ca 5G sa devina un lucru important.

Inca de cand Verizon a spus ca va fi prima companie de telecomunicatii majore care va desfasura teste de teren de 5G in urma cu trei ani, a fost construit terenul acestei tehnologii. A fost mentionata ca o tehnologie fundamentala care va supraincarca domenii cum ar fi auto-conducerea autoturismelor, streamingul virtual si realitatea augmentata, precum si interventii chirurgicale la distanta.

Dar ce este exact 5G? De ce sunt oamenii atat de entuziasmati? In continuare, vom enumera cateva motive pentru care urmatoarea generatie de tehnologii wireless este mai mult decat un impuls de viteza si de ce ar trebui sa te incante!

Ce este 5G?
Este urmatoarea a cincea generatie de tehnologii celulare, care promite sa sporeasca considerabil viteza, acoperirea si receptivitatea retelelor fara fir. Ganditi-va la o viteza de 10 pana la 100 de ori mai rapida decat conexiunea celulara tipica si chiar mai rapida decat orice poti obtine cu un cablu fizic cu fibra optica care intra in casa ta. ( De exemplu, ai putea downloada un intreg sezon din serialul Stranger Things in doar cateva secunde).

Este vorba doar despre viteza?
Nu! Unul dintre avantajele cheie este ceva numit latenta scazuta. Vei auzi acest cuvant mentionat destul de des. Latenta este timpul de raspuns intre momentul cand faci click pe un link sau incepi sa transmiti un flux video pe telefon, trimiti cererea pana la retea si atunci cand reteaua raspunde si iti incarca site-ul web sau incepe sa iti redea videoclipul.

Timpul de intarziere poate dura aproximativ 20 milisecunde cu retelele actuale. Nu pare prea mult, dar cu 5G, aceasta latenta se reduce la 1 milisecunda.

Aceasta reactie este esentiala pentru lucruri precum jocul video intens in realitatea virtuala sau pentru un chirurg din New York care trebuie sa controloze o pereche de arme robotizate care efectueaza o procedura in San Francisco, de exemplu.

Cum functioneaza?
5G a utilizat initial spectrul de inalta frecventa, care are o capacitate mai mica, dar mai inalta, pentru a furniza o teava masiva pentru accesul online. Dar avand in vedere problemele de gama si interferenta, transportatorii incep sa exploreze un spectru de frecvente mai scazut-tipul utilizat in retelele de astazi, pentru a ajuta “feribotul” 5G pe distante mai mari.