Review Shark IQ Robot R101AE

Aspiratoarele robotului Shark din trecut, precum ION R85, nu au excelat exact in tehnologia de cartografiere. R85 are un senzor inteligent de navigatie, care il ajuta sa evite obiectele si sa se deplaseze prin casa, dar nu are o cartografiere vizuala.

Noul robot Shark IQ este cu mult inaintea ION R85 in acest sens. Nu trece in mod repetat peste zone in care este deja curatat si creeaza o harta a casei dvs. in aplicatie, care va permite sa selectati anumite zone in care doriti sa curate robotul. Puteti spune robotului sa curete doar dormitorul principal sau camera de zi, de exemplu, si stie exact unde sa mearga.

Aspiratie puternica 
Acest robot are o aspiratie uimitoare. Puterea de aspiratie este mai buna decat majoritatea unitatilor verticale pe care le-am intalnit. Mi-a lasat podelele complet libere de praf, resturi si par de caine.

Totusi, ceea ce m-a impresionat la robotul IQ a fost abilitatea sa de a prinde resturi mari.

Robotul IQ vine cu benzi magnetice de 8 picioare pe care le pot folosi pentru a bloca zonele in care nu vreau sa calatoreasca robotul.  In acest fel, nu trebuie sa mut nimic inainte de a aspira sau curata in prealabil, ceea ce invinge scopul curatarii automate.

Programare, incarcare automata si multe altele
Pot seta robotul IQ sa curateze intr-un program. De obicei, functiile de programare a vidului robotului nu sunt atat de utile, deoarece utilizatorul trebuie sa goleasca cosul de gunoi si sa pregateasca zona de curatare intre curatari.

Capacitatea de golire automata a robotului IQ, combinata cu capacitatea sa de a curata doar anumite zone, imi permite sa stabilesc un program pentru 30 de zile si sa am o experienta de curatare cu adevarat automata.

Robotul are o durata de viata a bateriei de 90 de minute la o singura incarcare, dar daca robotul ramane fara baterie sau se umple in timpul curatarii, se intoarce la statie pentru a obtine mai multa energie a bateriei sau pentru a se goli, apoi reia curatenia.

Si robotul vorbeste, anuntandu-ma daca intampina probleme. Daca nu gasesc robotul, exista o caracteristica „Gaseste robotul meu” in aplicatie, care va face robotul sa emita un sunet, astfel incat sa pot localiza dispozitivul daca se blocheaza sub o canapea sau intr-un dulap. De asemenea, deoarece este compatibil cu Alexa si Google Home, pot folosi si comenzi vocale pentru a controla robotul IQ.

Robotul este putin zgomotos
Acest robot face mult zgomot. Este mai tare in timpul functionarii decat orice alt robot aspirat pe care l-am folosit. De asemenea, este extrem de puternic atunci cand goleste murdaria robotului in baza de golire automata. Cand se goleste, suna cam ca unul dintre aspiratoarele de la spalatoria auto.

Exista o curba de invatare
Majoritatea aspiratoarelor robot dureaza ceva timp pentru a va invata casa. Aceasta unitate a trebuit sa-mi aspire casa timp de opt zile (14 cicluri de curatare separate) inainte de a crea o harta completa a casei mele. In prima saptamana, inainte ca harta sa fie gata, nu am putut seta robotul sa curate doar anumite camere.

De asemenea, robotul nu a putut gasi docul in timp ce inca imi invata casa. A cautat aproximativ 45 de secunde si apoi robotul a spus cu voce tare ca nu poate localiza docul si mi-a cerut sa il asez manual pe doc. Inca a functionat normal si s-a golit dupa ce l-am asezat pe doc, dar am fost putin surprins ca nu il poate gasi singur. Dupa aproximativ cinci zile, robotul a inceput sa localizeze docul fara probleme.

Informatii despre garantie
Robotul Shark IQ vine cu o garantie limitata de un an.

Practic si puternic, robotul Shark IQ rezolva majoritatea problemelor pe care clientii le au cu aspiratoarele robotului. Exista cateva dezavantaje – robotul este puternic si dureaza aproximativ o saptamana pentru a invata acasa si a debloca toate caracteristicile – dar avand in vedere ca robotul IQ este mai accesibil decat alti roboti din categoria sa, sunt inca multumit de unitate generala.