Mozilla a lansat versiunea 67 Firefox

Viteza si flexibilitatea sunt doua cuvinte cheie pentru Firefox, iar cu Firefox 67, Mozilla a marit inca o data miza, promitand ca browserul este cu 40 pana la 80% mai rapid decat in urma cu un an. Firefox 67 livreaza de asemenea o serie de caracteristici noi, printre care optiuni de mod privat si un instrument interesant de accelerare GPU.

De cand Firefox Quantum a revizuit browserul la sfarsitul anului 2017, Firefox a subliniat viteza ca pe o nisa in domeniul aglomerat al browserelor concurente. Dupa cum au aratat testele recente de browser (bazate pe Firefox 64) este o nisa pe care compania intr-adevar o exploateaza.

Cu Firefox 67, Mozilla a reprioritizat caracteristicile care se ocupa in primul rand cu accelerarea experientei de incarcare a paginilor. In mod specific, veti descoperi ca Firefox 67 incarca scripturi de cautare pentru pagini precum Google si Amazon. Intre timp, unele aspecte mai putin importante ale paginii sunt intarziate usor. Noua versiune Firefox va suspenda de asemenea paginile in asteptare atunci cand memoria totala disponibila a sistemului scade sub 400 MB, astfel incat paginile active vor fi prioritizate.

Navigare privata imbunatatita

Firefox 67 se mandreste si cu o serie de imbunatatiri ce tin de modul de navigare privata. Ceea ce se remarca in mod deosebit este flexibilitatea pe care Chrome o ofera deja, permitandu-va sa activati manual extensiile individuale in timp ce ruleaza in modul de navigare privata. Noua versiune Firefoc va permite sa pastrati parolele, iar in timp ce o inregistrare a sesiunii de navigare nu va fi salvata atunci cand inchideti o fereastra privata, puteti sa va conectati oricum pe site-urile pe care le alegeti.

Navigarea privata va permite de asemenea mai multe optiuni de personalizare pentru a putea alege ce elemente de web sa fie blocate. Cu noua versiune, Firefox 67 va ofera optiuni de blocare a extensiilor criptomice ascunse, precum si de amprentele care va urmaresc in jurul site-ului prin identificarea combinatiei unice de hardware si software de pe PC.

Daca detineti o placa grafica Nvidia, este posibil sa vedeti ceva special: suport pentru WebRender, o noua metoda de randare care interconecteaza GPU-ul Nvidia pentru performanta imbunatatita. Functioneaza numai cu cipurile grafice Nvidia, insa Firefox 67 va livra acest lucru doar unui mic grup de utilizatori. Firefox 67 vine la pachet si cu un suport pentru dav1d, un nou format video gratuit, creat de Mozilla, Google, Amazon si Microsoft.