Modul in care Google Maps pune navigatia turn-by-turn in buzunar

Este greu de crezut ca Google Maps implineste 15 ani. De-a lungul acestei perioade, am asistat la umilul sau inceput pe desktop, evoluand in cele din urma spre mobil, unde a devenit jucatorul dominant in navigatie. Nu cu mult timp in urma, toata lumea s-a bazat pe unitati GPS dedicate in masina pentru navigatie sau a imprimat indicatii pe hartie (groaza!).

Navigarea GPS a crescut, apoi a cazut

28 octombrie 2009 este ziua in care Google Maps a schimbat lumea. De-a lungul timpului si la mijlocul anilor 2000, unitatile portabile de navigatie GPS au reprezentat un element de baza in masini, oferind soferilor o navigatie precisa pe care ar putea sa o priveasca in timp ce conduc.

In sezonul de vacanta 2007 au fost vandute 33,9 milioane de unitati de navigatie GPS, triplu fata de 11,9 milioane cifra vanduta in aceeasi perioada din 2006. Chiar mai mult, rata de adoptie a fost de pana la 10% in randul soferilor din SUA in 2007 si 20% pentru europeni. Garmin, liderul pietei la acea vreme, a raportat o crestere puternica a veniturilor in fiecare an din 2005 pana in 2008, atingand venituri record de 3,34 miliarde de dolari in 2008.

Navigarea prin GPS a schimbat obiceiurile de conducere, iar companiile care vindeau unitati de navigatie GPS obtineau recompense.

Desi costisitoare la debutul lor, sistemele de navigatie GPS au inregistrat preturi au scazut in decursul anilor, fiind astfel la indemana celor mai multi soferi. Popularitatea navigarii prin GPS a determinat cresterea companiilor consacrate precum TomTom, Garmin si Magellan ca nume de uz casnic.

Adevarata amenintare a fost pretul Google. Liber. In schimb, preturile pentru unitatile de navigatie GPS de sine statatoare au scazut la sub 200 $ in 2007. Acest lucru a creat problema companiilor de navigatie GPS.

Acesta a fost inceputul unei furtuni care i-ar indeparta pe liderii in GPS. Vanzarile de telefoane inteligente s-au accelerat an de an incepand cu 2007, dublandu-se intre 2007 si 2010. Mai multi soferi au avut acces la navigare gratuita cu fiecare an care a trecut.

Transportatorii wireless au constituit daune colaterale

Daunele s-au extins dincolo de TomTom si Garmin. Transportatorii wireless au folosit propriile servicii de navigatie asistata prin voce ca un alt flux de venituri. Acestea includ servicii suplimentare, precum VZ Navigator, Sprint Navigation si AT&T Navigator.

In mod ciudat, aceste servicii nu erau accesibile doar pe smartphone-uri, ci si pe telefoane cu caracteristici si „mut”, vandute pe la mijlocul si la sfarsitul anilor 2000. De obicei, au fost preincarcate si le-au oferit utilizatorilor o proba gratuita. Telenav a alimentat aceste servicii, oferind indicatii de la ecran, directii rotative, similare cu navigatia GPS de sine statatoare.

Aceste servicii au avut un pret de aproximativ 10 dolari pe luna, care a fost facturat de catre transportatori direct catre clienti. Cu timpul, insa, aceste servicii de navigatie complementare s-au diminuat pe masura ce clientii au inceput sa migreze catre smartphone-uri cu Google Maps.

In mod surprinzator, va puteti inca inscrie astazi la VZ Navigator si AT&T Navigator pentru 5 $, respectiv 10 USD. De ce? Serviciile ca acestea raman singura modalitate de a accesa navigatia rotunda pe un smartphone.

Un singur dispozitiv care sa le conduca pe toate

Navigarea pas-la-zi gratuita a fost o caracteristica revolutionara pentru Google Maps, dar nu ar functiona fara smartphone-uri de calitate capabile sa gestioneze aplicatia. Un anumit credit ar trebui sa se bazeze pe Motorola Droid, un dispozitiv cheie din istoria Android cu 1,05 milioane de unitati vandute in primele 74 de zile de la lansare – mai mult decat numarul original al iPhone-ului de un milion de unitati.

Acum, in loc sa cumparati doua dispozitive, ati putea achizitiona un smartphone pentru a avea o navigatie adevarata ghidata vocala. Acesta a fost un schimbator de jocuri care a modificat cursul unei industrii consacrate, fortand companiile sa se extinda la alte categorii de produse.

Aruncati o privire la modul in care Garmin a intrat pe piata de fitness si de purtat in 2015. Odata cunoscut pentru unitatile sale de navigatie GPS, Garmin este acum o companie de purtat pentru fitness. Este un memento clar cum Google Maps a schimbat modul in care oamenii navigheaza.

Google a adaugat multe functii noi la Google Maps de atunci, cum ar fi Live View posibilitatea de a descarca harti pentru vizualizare offline. Cu toate acestea, momentul in care Google a strigat catre lume ca serviciul sau turn-by-turn va fi gratuit a fost momentul care a schimbat istoria. Astazi, o lume fara navigare in buzunar pare insondabila – totusi asta era realitate in urma cu doar 15 ani.