Locuiești la curte? Iată de ce trebuie să te gândești la achiziționarea unei pompe de căldură sol-apă

Iată de ce trebuie să te gândești la achiziționarea unei pompe de căldură sol-apă

Persoanele care locuiesc la curte se numără printre cei norocoși, iar dacă terenul este în București, cu atât mai bine. Dacă și tu ești unul dintre aceștia, cu siguranță te-ai întrebat ce opțiuni ai pentru a-ți încălzi locuința, ori pentru a produce apă caldă menajeră. Ei bine,  piața actuală prezintă o varietate de opțiuni, însă cele care se fac remarcate sunt pompele de căldură, în special cele sol-apă.

Ce sunt pompele de căldură sol-apă?

Pompele de căldură sunt acele echipamente care se ocupă de climatizarea imobilului, mai exact, de încălzirea, răcirea și/sau producerea apei calde menajere. Denumirea lor este redată de sursa de energie regenerabilă pe care o folosesc. În acest caz, pompele de căldură sol-apă utilizează solul pentru a extrage căldură, cu ajutorul colectorilor sau a sondelor.

Analiza avantajelor și dezavantajelor

Un prim avantaj al pompelor de căldură sol-apă este reprezentat de faptul că îndeplinesc funcție triplă. Mai exact, odată montate, aceste echipamente de climatizare se pot ocupa, fără probleme, de răcirea și încălzirea imobilului, de producția apei calde menajere, dar și de colectarea subterană, aceasta fiind și caracteristica definitorie, care o clasează peste celelalte modele de pompe de căldură.

Un alt avantaj important este faptul că o astfel de pompă de căldură se montează în interior, ceea ce înseamnă acces facil la ecranul de comandă, în orice moment al zilei. Bineînțeles, o astfel de pompă presupune un sistem complex, desfășurat inclusiv în subteranul din curte, însă controlul se face exclusiv din interior, ceea ce îți ușurează foarte mult munca.

Spre deosebire de alte sisteme de climatizare, pompele de căldură sol-apă prezintă o rezistență impresionantă, având capacitatea de a-și menține buna funcționarea timp de peste 50 de ani. Acest lucru se traduce printr-o investiție de viitor bună pentru familia ta.

Unicul dezavantaj al pompelor de căldură de tip sol-apă este reprezentat de faptul că ocupă mai mult loc, spre deosebire de alt tip de pompe de căldură. Cu toate acestea, există modele de pompe dotate cu sonde care se montează vertical, ceea ce înseamnă că nu vor necesita foarte mult spațiu.

Recomandările specialiștilor

Specialiștii în climatizare de la climacenter.ro recomandă ca înainte de achiziționarea oricărei pompe, să fie efectuată o analiză a pieței, dar și a disponibilității resurselor din proximitatea gospodăriei. De asemenea, din moment ce tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, experții recomandă exclusiv pompele de căldură cu control intuitiv, ușor de utilizat și de monitorizat de la distanță, cu ajutorul telefoanelor inteligente.

Concluzii

În încheiere, dacă stai la curte și dispui de spațiul necesar, ar trebui să iei în considerare opțiunea de a monta o pompă de căldură sol-apă. Chiar dacă la prima vedere poate părea o investiție mare, se amortizează în termen de aproximativ 4 ani, iar consumul de energie va fi redus încă din prima lună de funcționare. De asemenea, pe lângă utilitatea și rezistența extraordinară a acestor pompe, vei contribui și la reducerea amprentei de carbon, un aspect important, în special în această perioadă, în care energia regenerabilă și soluțiile prietenoase cu mediul devin ușor-ușor indispensabile.

Leave a Reply