Google Pixel 5 sau Iphone 12?

Stiu ca suna absurd. La urma urmei, iPhone-ul a fost intotdeauna * telefonul premium, telefonul pentru persoanele carora nu le pasa cu adevarat sa plateasca cateva sute de dolari in plus pentru a face parte din ecosistemul serviciilor Apple.

De cealalta parte aveti telefoane Android, care oferau aproape aceeasi putere si mai multe functii decat iPhone, la un pret semnificativ mai mic. Oamenii obisnuiau sa rada de Apple pentru ca „introduceau” functiile iPhone pe care telefoanele Android le detin de ani de zile, widgeturile de pe ecranul de pornire fiind cel mai recent exemplu.

Dar iPhone 11 de la Apple, care a fost lansat in septembrie 2019, a adus o mare schimbare: avea un pret de 699 dolari, fiind in acelasi timp periculos de aproape, in functie de caracteristici, fata de cele mai scumpe variante Pro. Principalele diferente au fost LCD-ul si o camera duala pe iPhone 11 fata de un afisaj OLED si o camera tripla pe Pro. IPhone 11 avea acelasi procesor puternic A13 Bionic, un design foarte asemanator, aceeasi camera selfie, acelasi rating de rezistenta la apa si aproape aceeasi durata de viata a bateriei.

Si apoi, in Aprilie a acestui an, Apple a introdus noul iPhone SE, care are si cel mai puternic procesor pe care Apple il ofera, la pretul de 399 USD.

Dintr-o data, daca ai vrut un telefon ieftin cu multa putere de procesare, iPhone SE, chiar si iPhone 11 – a fost foarte greu de invins. Procesorul Snapdragon 865 de la Qualcomm, cea mai puternica alternativa la A13 Bionic de la Apple, este scump, ceea ce face dificil pentru producatorii de Android sa-l stranga intr-un dispozitiv accesibil.

In aceasta situatie, Pixel 5,  seamana putin cu admiterea de catre Google a infrangerii. Compania a renuntat la incercarea de a concura, special pentru specificatii, cu smartphone-urile de top de astazi si, in schimb, ne-a oferit un telefon 5G cu o camera duala (probabil unul excelent datorita software-ului Google) si un procesor de gama medie pentru 699 USD .

Google produce de obicei telefoane bune sau chiar grozave. Si iOS-ul Apple nu este obiectiv mult inaintea Android; este o chestiune de preferinta in aceste zile.

Dar ia in considerare acest lucru. IPhone-ul Apple 12 va costa probabil la fel de mult ca Pixel 5 (sau, daca se crede unele zvonuri, chiar mai putin la 649 USD). Daca rapoartele sunt corecte, va avea un ecran OLED, 5G si cel mai recent procesor Apple.

Apple va lasa cu siguranta cateva imbunatatiri in plus pentru variantele Pro, dar strategia companiei este de a-si face oferta de gama medie aproape la fel de buna ca si oferta de inalta calitate, asa cum este cazul iPad Air, recent lansat. Pun pariu ca iPhone 12 va fi foarte aproape, in functie de caracteristici, de iPhone 12 Pro.