Game over: Google isi va inchide studioul de dezvoltare a jocurilor Stadia

Google isi inchide studioul de dezvoltare a jocurilor interne pentru Stadia, platforma de jocuri bazata pe cloud a companiei.

Intr-un mesaj postat luni, 1 februarie, gigantul web a motivat costurile ridicate ca fiind unul dintre motivele deciziei sale, adaugand ca aceasta miscare ii va permite sa se concentreze pe imbunatatirea Stadia pentru dezvoltatorii terti si pe construirea parteneriatelor sale de afaceri.

Inchiderea vine la 14 luni dupa ce Google a lansat Stadia pentru fanii jocurilor, in special jucatorii ocazionali care nu detin deja o consola.

In pregatirea lansarii din noiembrie 2019, compania a creat unitatea Stadia Games and Entertainment (SG&E) cu opt luni mai devreme pentru a-si construi propriul software pentru serviciu. Dar cele doua birouri ale sale – in Montreal si Los Angeles – vor fi acum inchise.

„Crearea celor mai bune jocuri din clasa de start necesita multi ani si investitii semnificative, iar costul creste exponential”, a scris Phil Harrison, Google Stadia, intr-o postare care anunta decizia. „Avand in vedere concentrarea noastra pe construirea pe tehnologia dovedita a Stadia, precum si pe aprofundarea parteneriatelor noastre de afaceri, am decis ca nu vom investi in continuare in aducerea de continut exclusiv de la echipa noastra interna de dezvoltare SG&E dincolo de orice jocuri planificate pe termen scurt. ”

Jade Raymond, seful SG&E, va parasi Google pentru a cauta alte oportunitati, a spus Harrison, adaugand ca in lunile urmatoare, majoritatea echipei SG&E va primi noi roluri in cadrul companiei.

Pentru a confirma, Stadia va continua ca o platforma, dar toate jocurile noi adaugate la serviciu vor proveni acum de la dezvoltatori si editori terti.

Trecerea la inchiderea SG&E este un obstacol notabil pentru ambitiile altadata ale Google in spatiul de jocuri, compania ocupand acum locul din spate atunci cand vine vorba de dezvoltarea jocurilor.

Google – impreuna cu compania-mama Alphabet – a fost intotdeauna rapid sa demonteze proiectele despre care considera ca nu functioneaza. Chiar luna trecuta, de exemplu, si-a inchis proiectul de internet Loon Balloon dupa ce a dezvaluit ca ii este greu sa transforme serviciul intr-o afacere viabila din punct de vedere comercial.