Exista multe aplicatii de sanatate si wellness pe piata, insa cate dintre acestea au facut cercetari?

Odata cu explozia in aplicatiile de sanatate si wellness, care promoveaza auto-imbunatatirea, telefonul dvs. inteligent ar putea intr-o zi sa va comunice care este dieta minune sau cum va puteti imbunatatii aspectul fizic.

De obicei, tratamentele de asistenta medicala sunt supuse unor teste riguroase inainte ca medicii sa inceapa sa le recomande pacientilor. Pentru cineva care se adreseaza medicului pentru a face ceva cum ar fi renuntarea la fumat sau pierderea in greutate, medicii se bazeaza pe studii stiintifice care au stabilit cele mai bune metode de schimbare a comportamentelor.

Companiile de medicamente trebuie sa iindeplineasca mai multe criterii pentru a dovedi ca medicamentul este sigur si functioneaza, inainte ca FDA sa le permita sa le comercializeze si sa le vanda publicului.

Recent, producatorii de aplicatii de ingrijire a sanatatii au intrat pe piata, in timp ce oamenii cauta ajutor pentru a-si schimba obiceiurile si pentru a-si imbunatati sanatatea. Dar exista o problema: aplicatiile de sanatate nu se confrunta cu aceleasi standarde pe care le fac medicamentele, medici si alti experti – tratand in schimb „pacientii” ca „utilizatori” o unei aplicatii.

Unii experti considera ca dezvoltatorii ar trebui sa combine standardele de cercetare stiintifica – care utilizeaza metode testate pentru a masura eficacitatea unui tratament – cu cele mai bune practici de dezvoltare a interactiunii utilizatorilor – implicand utilizatorii in dezvoltarea si testarea din primele etape. Aceasta combinatie le-ar permite sa creeze atat aplicatii de sanatate stiintifice sanatoase, cat si eficiente, care au potentialul de a ajuta cu adevarat oamenii.

„Este foarte important sa realizam cercetari mai mici, mai calitative, in care sa interactionezi intr-adevar cu subiectii tai si sa incerci sa le intelegi”, a spus Roger Vilardaga, profesor de psihiatrie si stiinte comportamentale la Universitatea Duke.

Oricine poate sa faca o aplicatie.
Problemele se extind dincolo de aplicatiile pentru fumat. Nu este neobisnuit ca pierderile in greutate, exercitiile fizice, meditatia si aplicatiile de sanatate mintala sa nu prezinte dovezi medicale care sa sustina pretentiile lor. Acest lucru se datoreaza faptului ca FDA a luat pozitia ca nu are nevoie sa evalueze marea majoritate a aplicatiilor de ingrijire a sanatatii sau afirmatiile lor inainte de a fi lansate publicului.

O revizuire din 2015 a aplicatiilor de scadere in greutate a constatat ca au fost efectuate numai doua studii pentru a evalua eficacitatea, iar cei care au descoperit ca aplicatiile populare nu includ cele concludente dovezi pentru pierderea in greutate.