Cum se curata corect o tastatura mecanica fara a o deteriora?

Pe langa precizia de tastare si simtul mai precis al unei tastaturi mecanice, unul dintre numeroasele sale avantaje este usurinta cu care poate fi curatata. Folosind un dispozitiv de extragere obisnuit (care seamana cu un cleste mic) puteti scoate piesele.

Cum se curata usor o tastatura mecanica?
Ar trebui sa va curatati in mod regulat tastatura pentru a impiedica murdaria, praful, parul animalelor de companie si resturile alimentare sa se acumuleze pe puntea tastaturii intre si sub taste, precum si pe suportul pentru palma si in jurul tastelor. Este o idee buna sa faceti acest lucru saptamanal sau ori de cate ori vedeti cum se acumuleaza murdarie.

Cel mai simplu si mai rapid mod de a mentine tastatura in mod rezonabil de curat este cu un aspirator mic de la tastatura. In mod ideal, aspiratorul ar trebui sa aiba atasamente anti-statice, cum ar fi duza ingusta, care sa va ajute sa treceti intre taste.

Daca nu aveti un aspirator, folositi in schimb o perie. Puteti gasi o mare varietate de perii de curatat tastatura pe Amazon si in alte parti. Cele mai bune optiuni va permit sa mutati intre taste si sa aveti peri suficient de lungi pentru a ajunge pana la puntea tastaturii.
In plus fata de periere sau aspirare, utilizati o carpa din microfibra pentru a curata intreaga tastatura.

Cum se curata bine o tastatura mecanica?
Ar trebui sa efectuati o curatare mai amanuntita de cateva ori pe an pentru a restabili tastatura intr-o stare noua, curatand sub taste si in jurul comutatoarelor. Pentru a face acest lucru, aveti nevoie de un dispozitiv de extragere a tastelor pentru a scoate tastele de pe tastatura.

1. Faceti o fotografie a tastaturii inainte de a incepe, astfel incat nu exista nicio indoiala cu privire unde se indreapta fiecare tasta cand este le montati.
2. Folositi dispozitivul de extragere a tastelor. Puneti-le intr-un castron mare si umpleti-le cu apa calda si sapun. Lasa-i sa se inmoaie cateva ore.
3. In timp ce tastele se inmoaie, folositi un aspirator si o carpa de microfibre umezita pentru a indeparta bine toate resturile de pe puntea tastaturii. De asemenea, puteti utiliza un tampon de bumbac pentru a indeparta murdaria din jurul intrerupatoarelor.
4. Uscati tastatura cu o carpa proaspata si uscata.
5. Dupa inmuiere timp de cel putin trei pana la patru ore, clatiti si uscati fiecare tasta, apoi atasati-o din nou la tastatura apasand-o pe intrerupator pana cand se fixeaza in pozitie.

Unele tipuri de chei tind sa se uzeze – cheile capata o „stralucire” uzata sau suprafata se sterge complet. Va puteti restabili tastatura inlocuind tastele; consultati producatorul tastaturii pentru inlocuirea tastelor.

Daca varsati accidental un lichid pe tastatura, deconectati-l imediat de la portul USB al computerului. Acest lucru va preveni deteriorarea electrica a tastaturii si a computerului.
Daca singurul lucru pe care l-ai varsat a fost apa, poti intoarce tastatura pentru a lasa scurgerea apei. Apoi, utilizati un dispozitiv de extragere a tastelor pentru a scoate tastele din jurul scurgerii si uscati bine tastatura cu o carpa.

Daca ati varsat sifon sau o bautura cu zahar care va lasa un reziduu cand este uscat, indepartati complet toate cheile si efectuati o curatare temeinica, urmand pasii descrisi mai sus.