Confirmat – Utilizatorii de smartphone-uri Huawei au probleme grave de actualizare

Cand SUA a adaugat Huawei pe lista neagra ultima data in mai 2019, interzicand companiilor americane sa furnizeze hardware si software companiei, nu a avut un impact imediat asupra utilizatorilor de smartphone-uri ai gigantului tehnologic chinez.

Statele Unite au acordat Huawei o licenta generala temporara (TGL), pentru a permite hardware-ului si software-ului existente sa primeasca actualizari de intretinere si securitate, pentru a oferi un timp pentru acesti utilizatori sa se „indeparteze” de Huawei si sa aleaga alternative.

TGL-ul a fost destinat in special transportatorilor din America rurala care se bazeaza pe echipamentele de retea Huawei. Dar a insemnat, de asemenea, ca utilizatorii de smartphone-uri nu vor pierde software-ul si serviciile Google pe care s-au bazat pentru a conduce dispozitivele existente. TGL a fost extins in mod repetat de atunci, dar ultima data in jurul Departamentului Comert a avertizat ca nu va mai fi extins din nou. Si acum licenta a expirat – incepand cu 13 august, cu implicatii grave pentru acei utilizatori.

Detaliile sunt in prezent neclare – in afara de confirmarile dintr-un raport din Washington Post de la Departamentul Comert, ca TGL-ul a expirat si de la Google ca TGL a fost baza suportului continuu pentru dispozitivele care au precedat lista neagra.

Daca dispozitivul lor este livrat cu aplicatiile Google, compania a spus, atunci ca va pastra aplicatiile Google. Mai mult, sistemul de operare Android de pe aceste dispozitive va fi securizat si intretinut – nu va fi lasat expus.

Dupa cum stau lucrurile, este aproape sigur ca Huawei va putea continua sa actualizeze sistemul de operare Android principal pe aceste dispozitive. Acest lucru nu necesita furnizarea catre software a companiei chineze a unui software proprietar.

Insa unele dintre certificatele de securitate de pe aceste dispozitive s-ar putea schimba, iar acest lucru ar putea afecta unele dintre aplicatiile terte de pe telefon, probabil bancare sau jocuri. Cu toate acestea, suita principala de aplicatii Google si unele dintre serviciile de baza ale Google pot fi in pericol. Inca nu este clar ca acestea vor fi actualizate si re-certificate cu noi actualizari ale sistemului de operare.

Ne aflam acum in al doilea an al listei negre din SUA, iar adevarul este ca telefoanele Huawei care au fost livrate cu Google – chiar si P30 care devin invechite in comparatie cu ultimele modele care au ajuns pe piata. Huawei Mate 30, P40 si iminentul Mate 40 sunt dispozitive mult mai bune, dar sunt livrate fara Google.