Ce trebuie sa stiti despre smartphone-urile 5G?

Multi dintre noi anticipam cu nerabdare noile iPhone-uri Apple, deoarece se asteapta sa includa o noua caracteristica majora: 5G, pentru reteaua celulara de generatia a cincea.

Telefoanele cu capacitate 5G au fost pozitionate mult mai bine decat dispozitivele noastre actuale. Acest lucru se datoreaza faptului ca operatori precum AT&T si Verizon au promovat 5G ca o tehnologie care schimba viata, capabila sa furnizeze viteze de date atat de rapide incat puteti descarca un film de lunga durata in cateva secunde.

Dar reduceti-va asteptarile, cel putin pentru moment. Pe termen scurt, noua tehnologie celulara probabil nu va fi un mare salt inainte de predecesorul sau, 4G. In schimb, in ​​majoritatea cazurilor, 5G va fi doar incremental mai rapid, daca este deloc.

Iata ce trebuie sa stiti:

Varianta foarte rapida, ultra rapida a 5G este cunoscuta sub numele de „unda milimetrica”. Dar acoperirea sa este limitata chiar acum. Aceasta aroma a 5G permite operatorilor sa transmita date la viteze incredibil de rapide. Captura? Semnalele sale parcurg distante mai mici, acoperind un parc din New York, dar nu o zona larga a orasului, de exemplu. De asemenea, are probleme la patrunderea obstacolelor, cum ar fi peretii. Deci, deocamdata, transportatorii isi concentreaza desfasurarea in spatii mari, cum ar fi stadioane sportive si amfiteatru in aer liber.

Este o veste buna daca va bucurati de concerte sau jocuri live streaming. Dar este putin probabil sa participam la aceste tipuri de evenimente in curand in aceasta pandemie.

Si din cauza limitarilor tehnice, este putin probabil sa vedem acest 5G ultrarapid implementat la nivel national in curand, ceea ce inseamna ca nu vom obtine viteza sa incredibila in marea majoritate a locurilor.

Retelele noastre celulare se schimba, in linii mari, catre o versiune a 5G care este mai putin interesanta. Vanilla 5G va avea viteze doar putin mai rapide (cu aproximativ 20% mai rapide) decat retelele 4G actuale. Principalul sau avantaj este ca va reduce un decalaj cunoscut sub numele de latenta. Cand efectuati o cautare pe telefon, de exemplu, rezultatele apar dupa un decalaj care poate dura adesea sute de milisecunde. In teorie, tehnologia 5G va rade latenta pana la cateva milisecunde.

Acestea fiind spuse, retelele 5G sunt inca in stadii incipiente. Deci, in unele zone, poate fi chiar mai lent decat 4G pentru a incepe.

Asta nu inseamna ca 5G nu este interesant. Se asteapta sa aiba un impact semnificativ pe termen lung asupra modului in care functioneaza tehnologia noastra. Reducerea timpilor de intarziere ar putea face ca aplicatiile de realitate virtuala si jocurile online sa functioneze mai bine. Daca totul merge bine, 5G ar putea pune bazele masinilor cu conducere automata, care vor trebui sa poata vorbi instantaneu intre ele pentru a evita coliziunile.