Ce trebuie să știți atunci când alegeți un aspirator

Fără fir, vertical, cilindru, robot, cu sac și fără sac, cu filtrare in apă – aspiratoarele au toate formele și dimensiunile, ceea ce poate fi copleșitor atunci când încercați să găsiți cea mai bună opțiune. Ce este potrivit pentru o casă mai mare, cu o mulțime de covoare, mai mult ca sigur nu va funcționa neapărat pentru un apartament mai mic, cu podele în principal dure.

Tipuri de aspiratoare

Există șase tipuri principale de aspiratoare:

  1. Aspirator cu filtrare prin apă – are un recipient în care este pusă apă, pentru captarea mai bună a impurităților. Acesta este foarte bun pentru persoanele care suferă de alergii si este foarte igienic,  fiind recomandat si familiilor cu copii, sau persoanelor care iubesc animalele de casă
  2. Aspirator vertical – bun pentru casele mai mari. Doar împingeți aspiratorul în fața și nu trebuie să vă aplecați pentru a curăța. Pot fi prevăzute cu perii turbo, sau mânere ergonomice  care le face mult mai ușor de utilizat.
  3. Aspirator cu cilindru – aspiratorul tradițional pe care îl trageți. Au furtunuri flexibile lungi și de obicei sunt mai ieftine.
  4. Aspirator fără fir – de obicei, un aspirator ușor, care se transformă într-un dispozitiv de curățare de mână.
  5. Aspirator cu sac – prinde tot praful într-o pungă de unică folosință. De obicei, aveți capacități mai mari, deci mai puțină întreținere și contact cu praful, dar va trebui să cumpărați înlocuitori.
  6. Aspirator fără sac – are un recipient reutilizabil pe care îl goliți. Nu există costuri suplimentare.

Unele aspiratoare sunt concepute în principal pentru curățarea podelelor, în timp ce altele au instrumente de curățare pentru diferite tipuri de suprafețe, cum ar fi scările, mașina, sau chiar covoarele sau tapițeria din casă.

Aspiratoare cu filtrare în apă

Pro: Cele mai bune aspiratoare atunci când vine vorba de alergeni sunt aspiratoarele cu filtrare în apă. Acestea funcționează cu filtre HEPA, care rețin și cele mai mici particule de praf, mucegai sau polen. Pe lângă acest lucru, datorită puterii mari de curățare și accesoriilor incluse, aspiratorul cu filtrare în apă curăță în profunzime mai multe tipuri de suprafețe precum: gresie, parchet, lemn, dar și canapele, covoare, mochete, saltele.

Un aspirator cu filtrare în apă ajută în economisirea de timp, efort, energie și bani.

Alte avantaje:

-Timp scăzut de curățare față de alte aspiratoare convenționale deoarece curăță foarte rapid orice suprafață.

-Efort scăzut deoarece sunt ușor de manipulat, procesul de montare atât al accesoriilor cât și umplerea recipientelor fiind foarte ușor de realizat.

-Energie electrică redusă, deoarece tehnologia incorporată nu necesită o cantitate foarte mare de energie electrică

-Bani economisiți, deoarece odată achiziționat acest aspirator, nu mai trebuie să cheltuiți bani pe curățarea saltelelor, covoarelor, mochetelor la unitățile de curățare. Aceste aspiratoare cu filtrare în apă (detalii și prețuri regăsiți aici https://studiocasa.ro/aspiratoare-cu-filtrare-in-apa) curăță în profunzime, la fel ca aspiratoarele întâlnite în companiile de curățare. Au si funcție de aspirație, cât și funcție de pulverizare a lichidului, cu   putere mare de aspirație a lichidelor.

Singurul tip de aspirator care curăță și spală covoarele este :


Caracteristici:

Aspiratorul Studio Casa Hydrarain Jet Force 1600 W este un aspirator ultra-modern pentru mediul rezidențial care nu doar că va curăța covoarele, dar le va și spăla printr-un proces amplu de șamponare. Acest lucru este posibil cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație care îi oferă următoarele funcții: absorbție în apă, aspirare umedă (a lichidelor), spălare (șamponare), suflare.

Aspiratorul Studio Casa Hydrarain Jet Force 1600 W este recunoscut și pentru faptul că poate spăla și curăța cu multă ușurință multi-suprafețe: precum gresie, podele sau tapiserii, omorând bacteriile și îndepărtând murdăria. Pentru a își putea îndeplini sarcinile, aspiratorul este dotat cu numeroase accesorii precum: perie standard, perie mică, perie specială și accesoriu pentru spații înguste. Acestea îl vor ajuta să curățe în profunzime orice tip de suprafață sau loc.

Capacitatea de colectare a aspiratorului este de 2 l, iar filtrul de evacuare Hepa va asigura o bună funcționare pentru un timp îndelungat.

În ciuda puterii mari de 1600 W, aspiratorul cu spălare va avea nivelul de zgomot de doar 70 dB, ceea ce înseamnă că nu va perturba atmosfera precum aspiratoarele convenționale.

Pentru a putea ajunge în fiecare colț, aspiratorul cu spălare este dotat cu un cablu de alimentare de 6 m.

În plus, un aspirator profesional cu filtrare în apă va putea aspira chiar și praful din boxe sau unități de calculator cu ajutorul unei perii speciale.

Aspiratorul cu filtrare în apă este perfect pentru familiile în care sunt animale de companie deoarece părul acestora va fi îndepărtat în profunzime din covor, dar și pentru familiile în care sunt copii mici ce au nevoie în permanență de un spațiu perfect igienizat pentru a nu dezvolta alergii sau alte boli ale tractului respirator.

Aspirator cu filtrare in apa Studio Casa Hydratech Turbo

Nivelul de zgomot al acestor aspiratoare este redus, iar lungimea cablului o să vă permită să aspirați chiar și camerele cu o suprafață mare.

Modul de curățare al aspiratoarelor cu filtru în apă este facil, doar aruncați apa plină cu impurități și cu o lavetă dezinfectați recipientul.

Panoul de comandă al unui aspirator cu apă este prietenos și ușor de utilizat .

Contra: Dimensiunile sale sunt ușor mai mari decât cele obișnuite, ceea ce înseamnă că are nevoie de un spațiu mare pentru depozitare.

Aspiratoare verticale

Pro: Aspiratoarele verticale sunt bune pentru acoperirea suprafețelor mari, deoarece au putere mare aspirație și vin cu diverse funcții suplimentare în comparație cu un aspirator standard. Datorită tehnologiei moderne incluse, aceste tipuri de aspiratoare vor aspira în profunzime covoarele, fiind astfel o soluție ideală pentru persoanele care au animale de companie și doresc să elimine în profunzime părul acestora din covoare. În plus, aceste aspiratoare și-au dovedit eficiența crescută și în procesul de aspirare a fotoliilor și canapelelor, având o perie specială. Cu o greutate redusă, aceste aspiratoare sunt foarte ușor de manipulat, putând să fie folosite de către toți membrii familiei.

Panoul de control al aspiratoarelor verticale este întâlnit pe mâner, fiind necesară folosirea unei singure mâini în procesul de folosire.

Datorită designului ergonomic, compact și inovativ, un aspirator vertical ocupă un spațiu mic pentru depozitare, fiind ideal pentru locuințele sau încăperile care nu dispun de o suprafață mare.

Aspiratoarele verticale prezintă diversitate în design și funcții, precum:

– modul de alimentate: modele cu cablu (o lungime a cablului de 8,6 m), modele fără cablu (pe baterie, cu o durată de viată de aproximativ 40 de minute)

– preț: aspiratoarele verticale au prețuri pentru orice buzunar, diferența de preț reflectându-se în puterea de aspirare, tehnologia inclusă, accesorii, etc.

– durata bateriei, dar și timpul de reîncărcare al acesteia în cazul modelelor fără cablu

Un alt mare avantaj al acestor aspiratoare îl reprezintă comoditatea. Aceste modele sunt fără sac, având un recipient special de captare al prafului. Recipientul pentru sac este foarte ușor de manevrat, fără efort și fără murdărie. Acest avantaj implică și lipsa costurilor suplimentare.

Contra: Acestea pot fi mai greu de manevrat în spații mici și sub mobilier, deoarece utilizatorul este nevoit să își lase mâna la nivelul pardoselii pentru a curăța sub mobilier.

Un alt dezavantaj este nivelul de zgomot puțin mai crescut față de modelele cu cilindri, dar modelele de ultimă generație pot să fie extrem de silențioase.

Aspiratoare cilindrice

Pro: Aspiratoarele cilindrice tind să fie mai compacte și mai bune pentru a intra sub mobilierul jos și în spații mici sau incomode.

Aceste tipuri de aspiratoare sunt tot timpul cu cablu, iar principalul avantaj este că lungimea de 10,1 metri (în medie) a cablului va permite utilizatorului să îl folosească fără probleme pe suprafețe mari. Furtunul lung, flexibil și corpul mic ușurează de obicei curățarea scărilor.

În momentul actual, pe piață există modele de aspiratoare cu cilindru cu sac și modele fără sac. De asemenea, există modele care au inclusă o tehnologie ce permite aspirarea excelentă atât a covoarelor cât și pardoselilor de mai multe tipuri.

Aceste tipuri de aspiratoare au nivel de zgomot redus, ceea ce înseamnă că vor fi de mare ajutor pentru familiile care au copii mici.

Contra: Aspiratoarele cu cilindru tind să curețe mai slab covoarele groase, în special dacă nu există o atașare cu perie turbo, iar furtunul și tubul lung pot fi incomode la depozitat. De asemenea, sunt mai predispuse să se lovească încontinuu în pereți și mobilier în timp ce sunt trase.  Modelele cu sac prezintă costuri suplimentare deoarece sacii sunt de unică folosință și trebuie să  fie înlocuiți periodic.

Aspiratoarele fără fir

Pro: Aspiratoarele fără fir sunt din ce în ce mai populare. Acestea tind să fie modele ușoare, fără furtun, în formă de băț, cu accesorii de mană pentru vid. Unele au capacități mari și există chiar și versiuni cu bagaj.

De obicei, aceste echipamente de curățare sunt foarte ușoare, având o greutate de aproximativ 2,4 kg comparativ cu 7-8 kg pentru un aspirator standard, putând să fie folosite cu ușurință de toți membrii familiei. Acestea sunt compacte și ușor de depozitat, fiind propice pentru o suprafață mică. Adesea sunt bune pentru curățarea mașinilor, a scărilor și a altor locuri incomode.

Contra: Capacitatea mai mică de stocare a prafului, ceea ce înseamnă că este necesară golirea cuvei mai des și curățarea filtrului. Pot fi scumpe în comparație cu modelele cu fir. Timpul de curățare este limitat din cauza bateriei (deși unele modele au baterii schimbabile).

Aspiratoarele cu fir sunt bune dacă doriți o curățare profundă sau dacă aveți o casă mai mare.

Aspiratoare cu sac

Pro: Aspiratoarele cu sac tind să aibă o capacitate mai mare pentru depozitarea murdăriei aspirate decât modelele fără sac (în medie 4,2 litri), astfel acestea trebuie să fie golite mai rar.

Praful și murdăria sunt ținute în siguranță în saci, care sunt aruncați, ceea ce înseamnă că utilizatorul este mai puțin expus la impurități în timpul curățării.

Sacii de marcă au adesea filtrare suplimentară pentru a preveni scurgerea alergenilor, iar unii saci se auto-sigilează. Sacii alternativi mai ieftini sunt, de asemenea, disponibili (deși aceștia nu oferă, de obicei, aceleași avantaje de filtrare, de aceea poate fi necesar să curățați mai des filtrele de vid).

Aceste modele au o putere mare de aspirare, pot să fie folosite pe multi-suprafețe și sunt perfect în aspirarea în profunzime a covoarelor.

Contra: trebuie să vă amintiți să cumpărați saci de înlocuire, care vor percepe un cost continuu.

Atât aspiratoarele cu sac, cât și cele fără sac pot pierde putere de aspirație pe măsură ce sacul sau recipientul se umple.

Aspiratoare fără sac

Pro: În cazul aspiratoarelor fără sac nu este nevoie să cumpărați saci de înlocuire, care pot fi scumpi, ceea ce înseamnă că nu vor avea costuri suplimentare și oferă comoditate.


Toate modelele de aspiratoare fără sac au cuva transparentă pentru depozitarea prafului, ceea ce înseamnă că utilizatorul poate vedea în orice moment când este timpul să golească recipientul. De asemenea, acestea au inclusă tehnologia ciclonică, ceea ce înseamnă că aspiratoarele nu își pierd niciodată puterea de aspirare, chiar dacă recipientul de praf este aproape plin.

În plus, filtrele acestor tipuri de aspratoare rămân curate pentru o perioadă lungă.

Contra: Tind să aibă o capacitate mai mică (2,6 litri în medie), așa că va trebui să le goliți mai frecvent. Pot face mizerie atunci când trebuie golite, deoarece praful scapă la golire.

Alegerea unui aspirator – instrumente și accesorii

Aspiratoarele sunt dotate cu o serie de caracteristici și accesorii în plus, dar de care aveți nevoie?

Instrumente de curățare a pardoselilor

Majoritatea aspiratoarelor sunt dotate standard cu un cap de podea combinat. Aceasta funcționează pe toate tipurile de podea și poate fi ajustată atunci când treceți de la covor la podea tare sau, la mai multe modele premium, se auto-reglează pe măsură ce vă deplasați pe diferite suprafețe.

Accesorii suplimentare mini

Majoritatea aspiratoarelor includ un set de bază format dintr-un instrument pentru locuri înguste, perie de tapițerie și perie de praf sau un instrument combinat care face mai multe dintre aceste lucruri.

Iată câteva alte accesorii pe care trebuie să le aveți în vedere:

Mini instrument turbo – Acest cap de curățare compact are o bară cu perii rotative și poate fi excelent pentru a aspira părul animalelor de companie, scame și fibre de la canapele, scări și alte locuri complicate pe care peria principală nu le poate aspira.

Accesorii de sus – baghete flexibile care vă permit să aspirați partea superioară a ușilor și rafturile înalte.

Accesorii pentru saltele – vă permite să aspirați mai ușor particulele de praf și celulele pielii rămase în saltea.

Tuburi de extensie – vă pot oferi un plus de abordare pentru a face tavan sau locurile înalte care trebuie să fie aspirate.

Leave a Reply