Ce tratamente dentare sunt sigure in perioada sarcinii?

Ingrijirea dentara nu se opreste doar pentru ca sunteti insarcinata. De fapt, este chiar mai important sa tineti controlul asupra sanatatii orale: cand sunteti insarcinata, prezentati un risc mai mare de a dezvolta carii dentare, boli ale gingiilor si alte probleme. Din pacate, femeile insarcinate considera ca vizita la medicul dentist in timpul sarcinii poate fi daunatoare pentru ele sau pentru copil. Un studiu recent a aratat ca mai mult de jumatate dintre femeile chestionate (53,7%) au impartasit aceasta credinta gresita. Aceasta poate fi o problema serioasa, considerand ca nu veti merge la medicul dentist si nu primiti ingrijirea de care aveti nevoie.

Pot merge la dentist in timp daca sunt insarcinata?

Nu numai ca puteti merge la dentist in timpul sarcinii, ci este chiar recomandat. Aparitia cariilor dentare, a bolilor gingivale si a altor probleme de sanatate orala netratate pot fi daunatoare. Sanatatea dentara are un impact mare asupra sanatatii generale, ceea ce inseamna ca poate avea o mare influenta asupra copilului dumneavoastra. Chiar si atunci cand nu sunteti insarcinata, va sfatuim sa efectuati vizite regulate la medicul dentist. Pentru multe persoane, o verificare la fiecare sase luni este cea mai buna, dar circumstantele individuale pot dicta cat de frecvent ar trebui sa mergeti. Deci, este deosebit de important atunci cand aveti de-a face cu schimbari hormonale si pofte care pot supune sanatatea orala la un risc crescut. Totusi, in cazul in care timpul sau situatia financiara nu va permite sa mergeti cu regularitate la medicul dentist, va puteti achizitiona o periuta de dinti electrica. Aceasta poate inlatura cu pana la 99.9% din placa bacteriana si chiar reziduurile din spatiile interdentare. Astfel, sunteti protejata de carii si respiratia urat mirositoare pe durata sarcinii.

Sunt razele X sigure?

Una dintre cele mai frecvente preocupari pe care femeile le au cu privire la vizitarea dentistului in timpul sarcinii este expunere la radiatii de raze X. Cu toate acestea, razele X moderne utilizeaza doze foarte mici de radiatii si o singura doza nu este de obicei suficient de mare pentru a provoca efecte adverse in dezvoltarea fatului. Medicul dentist va va asigura, de asemenea, ca bebelusul este protejat de radiatii utilizand un tip de plumb si un dispozitiv de protectie a tiroidei. Desi radiografiile sunt sigure, medicul dentist va poate recomanda sa le evitati in timpul primului trimestru. Dar daca aveti o urgenta dentara sau o durere severa, neobisnuita, radiografiile ar putea fi totusi necesare pentru a va ajuta medicul dentist sa va planifice tratamentul eficient.

Pot sa-mi albesc dintii in timp ce sunt insarcinata?

Albirea dintilor poate fi efectuata in timp ce sunteti insarcinata, dar medicul dentist va poate recomanda sa asteptati pana la nastere pentru majoritatea tratamentelor dentare care nu sunt de urgenta. Albirea dintilor si alte tratamente cosmetice ar trebui evitate, in mod ideal, in timpul celui de-al treilea trimestru, in special, deoarece se pare ca este inconfortabil sa stati linistita in timp ce gelul de albire este aplicat si lasat sa actioneze. Daca utilizati un kit de albire a dintilor la domiciliu trebuie sa va asigurati ca verificati daca concentratia de peroxid de hidrogen nu depasestesase procentajul permis. Totusi, pentru a evita orice tip ce complicatii, cea mai buna varianta este sa apelati la o periuta electrica profesionala, intrucat capetele de curatare va pot albi dintii chiar de la prima utilizare.

Daca deja urmati o rutina buna de igiena orala, este mai putin probabil sa aveti nevoie sa corectati problemele dentare in timpul sarcinii. Pe langa periajul obisnuit cu periuta electrica si folosirea atei dentare, ar mai trebui doar sa va asigurati ca tineti pasul cu controalele dentare obisnuite. Clatiti-va gura cu apa de gura si periati cu periuta electrica, dupa care asteptati 30 de minute.

Leave a Reply