Ce este RAM?

Memoria cu acces aleatoriu sau RAM este o componenta esentiala a tuturor dispozitivelor, de la PC-uri la smartphone-uri, pana la console de jocuri. Fara RAM, a face aproape orice pe orice sistem ar fi mult, mult mai lent. Pe de alta parte, faptul ca nu aveti suficient pentru aplicatia sau jocul pe care incercati sa il rulati poate face ca lucrurile sa fie crawlere sau chiar sa le impiedice sa ruleze deloc.

Dar ce este mai exact RAM? Pe scurt, este o componenta de mare viteza care stocheaza temporar toate informatiile de care are nevoie un dispozitiv atat acum, cat si iminent. Accesarea datelor in RAM este extrem de rapida, spre deosebire de hard disk-urile care sunt mai lente, dar ofera stocare pe termen lung.

RAM este in esenta memoria pe termen scurt a unui dispozitiv. Stocheaza temporar (retine) tot ce ruleaza in prezent pe un dispozitiv, cum ar fi toate serviciile specifice sistemului de operare si orice browser web, editor de imagini sau joc pe care il jucati.

Memoria RAM impiedica sa proceseze procesorul prin spatiul de stocare mai lent al dispozitivului – cum ar fi un hard disk sau chiar o unitate SSD (SSD) – de fiecare data cand solicitati o noua fila de browser sau incarcati un nou inamic pentru a trage. La fel de repede ca spatiul de stocare este comparat cu unitatile din trecut, acestea sunt inca mult mai lente decat RAM.

Datele care se afla in RAM pot fi citite de la orice componenta capabila la aproape aceeasi viteza. Deoarece are o conexiune cablata la dispozitiv, nu exista o latenta reala in cablare sau conexiune.

Cu toate acestea, RAM nu isi aminteste totul pentru totdeauna. Este o tehnologie „volatila”, ceea ce inseamna ca, odata ce isi pierde puterea, uita de toate. Acest lucru il face perfect pentru a gestiona multitudinea de sarcini de mare viteza pe care dispozitivul dvs. le arunca in fiecare zi.

Dar, de asemenea, sunt necesare sisteme de stocare precum hard disk-uri si SSD-uri. Spre deosebire de RAM, acestea detin informatii atunci cand dispozitivul se opreste.