Ce este Android-ul?

E greu de imaginat o lume fara Android. A trecut aproape un deceniu de la lansarea oficiala, iar sistemul de operare a crescut de la inceputuri umile pentru a deveni cel mai popular sistem de operare smartphone din lume, cu peste 2 miliarde de utilizatori.

Dar, in ciuda prezentei sale coplesitoare, „ce este Android?” Nu este o intrebare cu un raspuns simplu. Departe de a fi la fel de simpla ca gama Apple de iPhone, unde un iPhone este un iPhone, Android pare sa existe ca o veritabila galaxie, cu smartphone-uri din intreaga lume si de la multi producatori diferiti, toti alimentati de acelasi sistem de operare. Si totusi, ele arata adesea atat de diferite.

Ce este Android? Android este un sistem de operare open source (OS) – „open source”, deoarece codul de baza este liber de folosit si poate fi utilizat de oricine doreste sa-l adapteze pentru utilizarea lor. Datorita naturii sale sursa deschisa si bazei sale familiare si solide, Android a vazut utilizarea intr-un numar mare de dispozitive personale in afara smartphone-urilor – puteti gasi Android ruleaza in cutii de streaming TV, console de jocuri video, in masina si in alta parte.

Care este diferenta dintre un telefon Android si un iPhone? In afara oricarei preferinte personale, probabil ca veti gasi o mica diferenta intre cele doua in ceea ce priveste sarcinile de zi cu zi, deoarece ambele gestioneaza toate sarcinile obisnuite ale smartphone-urilor intr-un mod similar.

Dar daca sunteti interesat sa va controlati putin mai mult samrtphone-ul, atunci veti gasi ca Android nu este limitat de cerintele Google in acelasi mod in care iOS poate fi limitat de Apple. Natura deschisa a Android nu inseamna doar ca producatorii pot personaliza Android pentru dispozitivele lor, pune, de asemenea, acea personalizare in mainile tale.

Fiecare versiune noua aduce cateva modificari, cateva imbunatatiri si, de obicei, adauga noi caracteristici. Deoarece nu exista niciun sistem de actualizari universale pentru toate dispozitivele Android, exista o gama larga de versiuni diferite de Android pe diferite telefoane, cunoscut sub numele de Android.