Aplicatiile mobile – un motiv de ingrijorare pentru protectia datelor?

Utilizarea in lumea reala, preocuparile legate de protectia datelor

De la lansarea sa in 2009, WhatsApp sa dovedit a fi extrem de popular – ceea ce a dus la achizitia sa de 19 miliarde de dolari prin Facebook.

Pe masura ce utilizarea a crescut, aplicatia a aparut mai frecvent pe dispozitive mobile. De exemplu, WhatsApp a devenit un favorit al medicilor din Marea Britanie care au fost obligati sa se bazeze pe tehnologii invechite.

Un studiu efectuat pe 2 107 de medici din cinci spitale in 2015 a aratat ca o treime dintre medici si asistente medicale utilizeaza aplicatiile WhatsApp si alte aplicatii de mesagerie pentru a trimite informatii clinice, in ciuda avertismentelor NHS cu privire la riscurile de confidentialitate a datelor.

Pentru compania daneza de transport maritim Maersk, WhatsApp a devenit o linie de salvare pentru comunicatiile interne si externe atunci cand compania a fost lovita de un atac cibernetic NotPetya.

Chiar daca unele companii au imbratisat WhatsApp, o constientizare crescanda a riscurilor de protectie a datelor a impins alte firme in directia opusa. In unele cazuri, au interzis utilizarea lui WhatsApp (si a altor instrumente de consum) in totalitate.

De exemplu, mai multe firme au optat pentru interzicerea companiei WhatsApp in 2017, deoarece aceasta urmareste imbunatatirea proceselor de conformitate. Si la inceputul acestui an, o alta firma germana, a interzis celor 240.000 de angajati sa foloseasca WhatsApp pentru a se conforma noilor reguli GDPR, mentionand preocuparile legate de stocarea contactelor utilizatorilor WhatsApp pe serverele Facebook.

Un sondaj a constatat ca 65% dintre respondenti au fost ingrijorati de faptul ca aplicatiile de chat ale consumatorilor pot crea o „lacuna” de securitate, in timp ce jumatate au fost tulburate de incapacitatea lor de a monitoriza si de a controla comunicarile angajatilor.

Preocuparea nu este cat de sigura este aplicatia, preocuparea este ca nu este o aplicatie pentru intreprindere. Nu este construit pentru munca, ceea ce inseamna ca nu exista nicio modalitate de administrare a acesteia, nu exista nicio modalitate de a gestiona utilizatorii, parerea apartinand unora dintre companii care au ales interzicerea aplicatiei.