Aplicatia WhatsApp, blocata in metodele de comunicare din China

China  a blocat aplicatia WhatsApp in intreaga tara. Guvernul este cel care a blocat folosirea acesteia ca metoda de comunicar, blocand astfel mesajele si fisierele transmise intre utilizatori. Platforma are in prezent undeva la 963 de milioane de utilizatori si functioneaza ca un sistem de operare de sine statator, permitand chiar si transferul de bani, dincolo de mesjele, fotografiile sau fisierele obisnuite transmise.

Diferenta dintre WhatsApp si WeChat este ca aceasta poate fi usor de urmarit, astfel ca la inceputul acestei luni cei de la WeChat au trimis utilizatorilor sai o notificare prin care mentioneaza drepturile acesteia la informatiile care circula prin intermediul aplicatiei. Platforma Facebook, dar si Instagram raman insidponibile in China.

Aceasta forma de supraveghere a datelor care circula in internet este recunoscuta ca fiind cea mai adoptata de Guvernul chinez, care incearca pe cat de mult posibil sa aiba un control asupra lucrurilor care se petrec in tara lor. De asemenea, majoritatea serviciilor oefrite de catre cei de la Google, precum Wikipedia, Twitter si altele sunt restrictionate in aceasta tara. Primele intreruperi ale aplictaiei au aparut la inceputul acestei saptamani, cand utilizatorii au raportat lipsa accesului la aplicatie.

Spre deosebire de WhatsApp, aplicatia WeChat nu cripteaza mesajele transmise, desi folosita intr-un numar relativ mic de utilizatori, WhatsApp avea o detstinatie clara, si anume aceea de a transfera date peste hotare fara a fi monitorizate de autoritatile chineze. Inca nu este clar daca este vorba de o intrerupere a aplicatiei sau va fi o decizie definitiva.